Perbelanjaan pelancong di Macau susut 70 peratus pada S1: kerajaan
Uncategorized

Perbelanjaan pelancong di Macau susut 70 peratus pada S1: kerajaan

Jumlah perbelanjaan suku pertama oleh pelancong di Macau, tidak termasuk Data HK perbelanjaan perjudian, merosot 70.4 peratus tahun ke tahun kepada MOP5.01 bilion (AS$627.6 juta), kata Perkhidmatan Perangkaan dan Banci bandar itu dalam satu pengumuman Rabu.

Penurunan itu mencerminkan penurunan 68.9 peratus tahun ke tahun dalam ketibaan pelawat – kepada hanya lebih 3.2 juta – dalam tempoh itu, satu pengiraan yang dikatakan oleh biro perangkaan telah “dijejaskan oleh wabak”. Itu merujuk kepada pengaruh yang ditimbulkan ke atas pelancongan oleh pandemik coronavirus novel, dan jangkitan Covid-19 yang berkaitan.

Awal bulan ini, Pejabat Pelancongan Kerajaan Macau berkata bandar itu telah menghentikan perbincangan lanjut mengenai idea untuk cukai pelancong, kerana bilangan pelawat yang “menjatuhkan” bertepatan dengan pandemik Covid-19.

Pada 1 April, pengawal selia perjudian bandar itu berkata pendapatan perjudian kasar kasino suku pertama merosot 60.0 peratus tahun ke tahun kepada hanya di bawah MOP30.49 bilion.

Biro perangkaan menyatakan dalam kenyataan hari ini bahawa dalam tempoh tiga bulan pertama 2020 purata tempoh penginapan pelancong secara amnya meningkat 0.3 sehari kepada 1.4 hari. Namun begitu, jumlah pelawat dalam pakej pelancongan menjunam sebanyak 89.4 peratus kepada 252,838.

Pada akhir suku pertama, 112 hotel dan rumah tamu yang beroperasi di Macau Keluaran SGP telah menyediakan sejumlah 33,685 bilik tetamu, penurunan sebanyak 13.1 peratus tahun ke tahun.

Kadar penghunian purata bilik tetamu, “tidak termasuk yang ditetapkan untuk pemerhatian perubatan,” turun sebanyak 50.5 mata peratusan kepada 41.4 peratus.

Rujukan kepada pemerhatian perubatan membabitkan sehingga 12 hotel tempatan yang disediakan untuk satu masa untuk prosedur kuarantin perubatan Pengeluaran HK untuk membendung Covid-19.

Pada suku pertama, jumlah tetamu yang menginap di hotel dan rumah tamu hanya lebih 1.47 juta, penurunan 57.7 peratus tahun ke tahun.